STAGE-ZUID-AFRIKA.NL

Over de provincie Kwazulu Natal

LANGUAGE: Dutch English

Zuid-afrikaanse provincie KwaZulu-Natal

Facts & figures

10 miljoen inwoners (nr 1 van de 9)
Ruim 2 keer zo groot als Nederland (nr 7 van de 9)
4 keer zo dunbevolkt als Nederland (nr 2 van de 9)

 

Bevolking

85% zwarten (voornamelijk Zulu)
8.5% Aziaten
4.7% blanken
1.5% kleurlingen


Hoofdstad

Pietermaritzburg

 

In een notendop

Het land van de Zulu’s is na Gauteng de rijkste provincie van het land en erg populair bij toeristen. Naast een scala aan toeristische trekkers, altijd goed voor de economie, heeft KwaZulu-Natal dan ook een behoorlijk draaiende economie. Durban is de grootste haven van het hele Afrikaanse continent, en verder is suiker big business. Voor al die suikerplantages zijn er in de 19e eeuw vele Aziaten (vooral Indiërs) ‘ingevoerd’ waardoor de Aziaten nu de tweede grootste bevolkingsgroep zijn, uniek in Zuid-Afrika en ook wel zichtbaar als je in deze provincie rondtrekt. Schaduwzijde van deze vrij welvarende provincie is dat van alle Zuid-Afrikaanse bevolkingsgroepen de Zulu’s verreweg het hoogste percentage AIDS-slachtoffers hebben.

 

Landschap: hoge bergen, subtropische stranden en ‘echt’ Afrika

Deze provincie is niet voor niets een toeristen-darling: je struikelt er bijna over het aantal bezoekwaardige wild- en natuurparken, zoals het enorme Hluhluwe/Umfolozi Park met zijn echte savanne-gedeeltes. De kustlijn is een aaneenschakeling van verlaten en druk bezochte, deels subtropische stranden, afgewisseld met nog meer natuurreservaten. Wie van alpien berglandschap houdt kan terecht in de Drakensbergen, grenzend aan Lesotho.
Het middengedeelte van ‘ KZN’, de Midlands, is een plateau met glooiende heuvels. Niet de grootste trekker voor de meesten, maar zeker niet onaantrekkelijk. Tenslotte zie je overal waar het maar wil groeien de groene suikerrietvelden en daar tussendoor vindt je vele Zuludorpjes met lemen en gekleurde huisjes. Vergeleken met de Western Cape en Kaapstad is dit veel meer echt Afrika.

 

Klimaat: altijd lekker warm met hier en daar een bui

Langs de kust is het het hele jaar door lekker warm. In de zomer (dec-maart) rond de 28°c, maar het voelt vaak veel warmer door de hoge luchtvochtigheid. Het regent dan ook af en toe flink, maar toch komt het ook ’s nachts zelden onder de 20 graden hoogzomer. Naar het binnenland toe zijn de zomers wel lekker warm maar de winters kouder en droger. In de Drakensbergen kan het `s winters flink sneeuwen en erg koud zijn.

 

Natuur: heb je even?

Een volledig overzicht geven van parken en andere natuurlijke hoogtepunten die de moeite waard zijn is onmogelijk, dus hier volgt onze selectie:
Het uKhahlamba-Drakensberg Park. Dit gebied, op de grens met Lesotho, staat op de Werelderfgoedlijst. Deze grootste bergketen van Zuid-Afrika heeft dan ook enorm veel te bieden: pieken van boven de 3000 meter, bizarre rotsformaties met namen als Amphitheatre en Giant’s Castle, watervallen (de Tugela Falls, op één na hoogste ter wereld), verborgen valleien, enorme vlaktes, rivieren, etc. Hier kun je natuurlijk eindeloos hiken maar ook beroemde San-rotstekeningen zien,(30.000 op 520 plekken, de hoogste concentratie van dit soort schilderingen ter wereld). Voor dieren kun je echter beter naar één van de volgende parken gaan, wat weer niet geldt voor eland- en lammergierfans.
Het Greater St Lucia Wetland Park staat ook op de Werelderfgoedlijst. En vast niet voor niks. Zo bevat dit kustgebied van zo’n 100 km lang vijf ecosystemen, wat een beetje de enorme diversiteit aangeeft. Er zijn koraalriffen, enorme beboste duinen, moerassen, meren, savannes, rotsstranden met veel fossielen en natuurlijke prachtige stranden.
Middenin ligt het Lake St Lucia, een enorm zoetwatermeer. Vanuit het kustplaatsje St Lucia kun je een boottocht over dit meer maken voor een close encounter met nijlpaarden en krokodillen (de grootste concentratie van beide in Zuid-Afrika), en vele watervogels als flamingo’s en pelikanen. In de wildreservaten rond de meren kun je een eind komen met de Big Five qua groot wild. St Lucia zelf is de uitvalsbasis voor de meeste activiteiten in het park, en dus erg populair bij en soms erg vol met toeristen.
Je kunt zowel te voet als per auto door het park. Wel een paar waarschuwingen: dit is een malariagebied en er zijn veel teken en bloedzuigers. Ook moet je oppassen voor krokodillen en nijlpaarden. Met name die laatsten zijn veel gevaarlijker dan ze wellicht lijken. Zij hebben de reputatie na de malariamug de meeste mensenslachtoffers te maken!
Het Hluhluwe/Umfolozi Park. Ongeveer 280 km van Durban. Hoewel het Kruger National Park het bekendste park van Zuid-Afrika is, wordt dit oudste wildpark van Zuid-Afrika door velen als het mooiste beschouwd. Het is al in 1895 opgezet om de met uitsterven bedreigde neushoorns te beschermen. En dat is gelukt, ze zitten er, net als de andere collega’s van de Big Five trouwens. Het meeste wild zit vaak in het noordelijke deel (Hluhluwe), dat wat dichter bebost is. In het zuidelijke gedeelte (Umfolozi) is het landschap wat weidser en meer savanne-achtig. NB: dit is ook een malariagebied!
Kosi Bay Nature Reserve. Als je van rust houdt. Helemaal in het noorden tegen Mozambique aan. Een prachtig watergebied met vier meren, de meest heldere van Zuid-Afrika. Exotische flora en fauna, en ook nijlpaarden, Zambezi-haaien en soms krokodillen.
Het geheel ligt aan een koraalrif waar je geweldig kunt snorkelen en de stranden van dit gebied worden de mooiste (en meest rustige) van heel Zuid-Afrika genoemd. Neem wel je 4WD mee….
De Sani Pass. Deze weg loopt door het zuidelijke deel van de Drakensbergen en leidt je naar het dak van Zuid-Afrika: het koninkrijk Lesotho. Het is met zijn 2865 meter de hoogste pas van het land. Met schitterende uitzichten, als je tenminste niet in de wolken zit, wat regelmatig het geval is. De pas (of een deel) te paard doen is populair, met de auto kan ook, maar wel weer met die 4WD!

 

Avontuur: wandelsafari’s of slingeren tussen de boomtoppen

Wie dieren vanuit een auto bekijken een beetje te tam vindt kan in de wildparken in deze provincie een wandelsafari doen. In Hluhluwe/Umfolozi kun je ook een nachtelijke game drive doen, je hebt dan meer kans om roofdieren in actie te zien dan overdag. Niet spannend genoeg of je hebt niet zoveel met wilde dieren? Dan kun je ook in deze provincie (net als in Tsitsikamma, Eastern Cape) een canopy tour doen. Dit is een tocht van enkele uren waarbij je je verplaatst op boomtop-hoogte, slingerend aan kabelbanen, waarvan de langste 170 meter is. En ook nog eens eco-verantwoord! Deze tour loopt door de Karkloof Valley, een bosrijk natuurpark met watervallen vlakbij Howick in de Midlands.

Steden & cultuur: van surfers-Mekka tot Voortrekkers-slagvelden én de Zulucultuur

Durban is niet de hoofdstad, maar wel veruit de grootste stad van KwaZulu-Natal. Met ruim 3 miljoen inwoners ook de derde stad van Zuid-Afrika, na Johannesburg en Kaapstad. Deze stad, op 2 uur vliegen van Kaapstad, is voor de meesten het beginpunt voor een trip in KwaZulu-Natal. De stad heeft een boel te bieden: kilometers stranden, waarvan sommige delen behoorlijk decadent en hip en andere helaas behoorlijk ranzig en onveilig naar men zegt. Verder een mooie historische binnenstad en een multiculti-sfeer die weer heel anders is dan in Kaapstad, met name door de grote Indiase gemeenschap die hier sinds 1850 is ontstaan uit de eerste 150.000 Hindu’s die voor de suikerplantages hier naartoe zijn verscheept.
De Golden Mile is een bekende strook langs de kust van 6 km, waar je van alles kunt beleven: elke denkbare vorm van entertainment is er te vinden afgewisseld met stranden.
Voordeel ten opzichte van Kaapstad is het altijd warme water hier, en iets minder wind!
Durban is ook een Mekka voor surfers.
Cave Rock, ten zuiden van de stad, is een beruchte spot voor de echte professionals. Deze plek is wereldberoemd onder die-hard surfers. De beste tijd om hier te surfen is de winter (april-aug).
Pietermaritzburg is de hoofdstad van KwaZulu-Natal, en met 500.000 inwoners een dorp vergeleken met Durban. Het heeft de naam een prettig stadje te zijn, met veel historische gebouwen, hoewel dat voor onze begrippen relatief is: de stad werd pas in 1838 gesticht door de Voortrekkers nadat zij de slag bij Bloedrivier hadden gewonnen. Zij ligt mooi te midden van groene heuvels, heeft ook een grote Indiase gemeenschap én een standbeeld van Ghandi, die hier in 1893 ondanks zijn eersteklas kaartje uit de trein werd gezet omdat hij niet blank was. Toen nam Gandhi de beslissing om in Zuid-Afrika te blijven, en zich tegen het racisme jegens Indiërs in Zuid-Afrika te verzetten. Dankzij dit verzet ontstond zijn unieke versie van geweldloos verzet, Satyagraha genaamd.
In het noordoosten van de provincie vind je Zululand. Een bezoek waard als je geïnteresseerd bent in traditionele cultuur. Bekend maar erg commercieel is Shakaland (bij Eshowe). Voor de ‘echte’ cultuur dus beter een willekeurig dorp bezoeken in deze streek. NB: Zululand is een malariagebied.
Tenslotte kun je in deze provincie ook letterlijk inzicht krijgen in de toch wel behoorlijk gewelddadige geschiedenis van dit land, waarvan een groot deel zich in deze provincie heeft afgespeeld (zie ‘geschiedenis’ ). Er is een zogenaamde Slagveldenroute (Battlefields Tour) die je langs verschillende musea en monumenten voert. Klinkt wellicht wat saai, maar het nagemaakte ‘laager’ van ossenwagens waar een handjevol Voortrekkers duizenden Zulu’s mee versloegen tijdens de Slag bij Bloedrivier spreekt toch wel tot de verbeelding. Te zien op de plaats van de slag, bij de rivier die sindsdien ook Blood River heet. Deze gebeurtenis werd trouwens beschouwd als symbool voor de politieke en religieuze overwinning van de Boeren op de Zulu’s, en werd een nationale feestdag! (vast niet voor de Zulu’s….) De blanken noemden het de Dag van de Gelofte, maar na afschaffing van de Apartheid werd deze dag 'Verzoeningsdag’ genoemd. Verzoeningsdag wordt elk jaar op 16 december gevierd. Een bijzonder voorbeeld van hoe de Zuid-Afrikanen gezamenlijk vorm geven aan hun pijnlijke verleden.

 

Geschiedenis

Wie KwaZulu-Natal hoort denkt wellicht aan Shaka Zulu. En terecht, want deze ‘Napoleon’ van Zuid-Afrika heeft een duidelijke stempel op dit gebied gedrukt. Vóór de tijd van Shaka woonden er in dit gebied allerlei kleine Bantu-stammen. De Zulu’s waren één van hen. Maar toen deze krachtpatser (wist je dat de kreet Tsjakáá! naar zijn naam verwijst?) in 1815 koning van één van de Zulu clans werd bedacht hij een nieuwe en zeer succesvolle oorlogstactiek waarmee hij de ene na de andere stam en clan bij zijn koninkrijk voegde en ze tot Zulu ‘bombardeerde’. Tot op de dag van vandaag vormen de Zulu’s sindsdien de grootste bevolkingsgroep van Zuid-Afrika. Jacob Zuma is één van hen.
Shaka werd in 1828 door zijn jaloerse broer Dingaan vermoord, die toen koning werd. Hij voerde flinke oorlogen met de Voortrekkers (Boeren) die inmiddels dit vruchtbare en aangename gebied hadden ontdekt, waarvan de bekendste de Slag bij Bloedrivier is (1838), gewonnen door de Voortrekkers. Saillant detail: dit lukte met slechts 464 man tegen zo’n 10.000 Zulu-krijgers. De Boeren richtten de republiek Natalia op, maar die werd in 1843 alweer door de Engelsen geannexeerd. Tot eind 19e eeuw is er ook nog heftig over en weer gevochten tussen de Engelsen en de Zulu’s, maar vanaf toen werd het rustig.

 

Geschreven door: Julie Houben

 

© stage-zuid-afrika.nl